Fakta               Familj               Avkommor               Utställningar               Viltspår

 

 

Barn    -     Barnbarn

 

 

Go’vakker C-kull, Norgefödd 2008-01-16

 

Othello & Go’vakker Blyge Beretta (Tyra)

 

 

 

Hjerpviken’s F-kull, Sverigefödd 2008-03-13

 

Othello & Lilla Enebys Walencia (Tilda)

 

 

 

Pinch-hit’s O-kull, Tysklandfödd 2008-05-28

 

Othello & Pinch-hit’s Narttu

 

 

 

Ängagårdens A-kull, Sverige – född 2011-09-01

 

Othello & Fundora’s Hera

 

 

 

Lite tankar om avel…

 

För mig är det viktigast att man avlar på mentalt stabila och friska hundar. Bra exteriör och rörelser är en bonus. Därför anser jag att man ska testa hundarna innan de används i avel. De bör ha friröntgade höftleder (A/B), vara ögonlysta ua (max 1 år gammalt) samt vara gentestade för vWD (blödarsjuka) och Dilute (felfärgat). De bör vara MH-beskrivna och självklart ska man också eftersträva en låg inavelsgrad. Ett plus i kanten om de också har visat framfötterna som arbetande hundar på ett eller annat sätt, men där beror det ju också lite på ägaren.

 

Jag tycker det är synd att man inom Pinschersektionen tagit bort de tidigare kraven för valphänvisning, men det finns ändå riktlinjer som bör följas och det är bra med gulmarkeringarna som uppmärksammar valpköparna på avvikelser. Det är en djungel för blivande valpköpare, särskilt om man är ny på rasen, och vi bör hjälpa till med all information som går att ge. Det har blivit allt färre gulmarkeringar bland de planerade parningarna och det är ju positivt.

 

Jag förstår inte de uppfödare som låter bli att testa med motiveringen att vi inte har några stora hälsoproblem på pinscher i Sverige. OK, det är ju jättebra. Men hur ska vi kunna ha kontroll på det om vi inte testar? Då kanske vi står där en dag med en massa felfärgade hundar med både C-höfter, katarakt och blödarsjuka. Det är så dags att börja testa då… Det måste väl ändå vara en fördel att få så mycket information som möjligt för att kunna planera sin avel?

 

Några fler påståenden:

 

”Det blir för dyrt att testa alla som ska gå i avel”.

Kan man fara land och rike runt på utställningar för att meritera sina avelshundar så nog sjutton har man råd att kontrollera om de är friska. Vilket är viktigast för rasen?

 

”Med vår lilla avelsbas har vi inte råd att utesluta en massa hundar”.

Jag säger inte att man måste utesluta en blivande avelstik som t ex är anlagsbärare för vWD eller felfärgat. Däremot måste man då använda en hane som inte är anlagsbärare, vilket inte bör vara alltför svårt. Det går ju också att använda utländska hanar för att bredda avelsbasen. Dessutom tas det in importer då och då, vilket är bra. Men varför i herrans namn måste man ta hit hundar som redan är nära släkt med dem som redan finns här? Det tillför ju inte rasen nytt blod.

 

”Det har blivit hysteri med alla tester, man skrämmer bort valpköparna”.

Ursäkta, men vem är det som är hysterisk? Om man har valt att inte testa sina hundar så måste man väl kunna motivera varför och stå för det. Det har valpköparna rätt att få veta och själva avgöra om man ändå vill ha en valp där.

 

Jag låter inte Othello gå i avel för att tjäna pengar utan för att jag tror han har mycket att tillföra rasen. Där har vi hanhundsägare lika stort ansvar som uppfödarna har. Det finns dock ingen garanti och jag vet att det ändå kan dyka upp ögonfel och C-höfter från fria föräldrar, men då har vi åtminstone gjort så gott vi kan innan.

 

Othello är testad för samtliga ”sjukdomar” ovan. Därför ställer jag samma krav på den tik han ska para (+ MH om det är en svensk tik). Även om han inte är anlagsbärare för vWD eller Dilute (vilket betyder att han inte kommer att få några valpar med detta) så vill jag gärna att tikarna testas för att om möjligt cleara hela kullen så att ingen valp heller är anlagsbärare. Det borde väl också ligga i uppfödarens intresse? Ägarna till de fyra tikar han hittills har parat har samma värderingar som jag och har inte haft några problem att uppfylla mina önskemål. Det kallar jag seriösa uppfödare!