Fakta               Familj               Avkommor               Utställningar               Viltspår

 

 

Viltspår

 

 

 

 

 

Hösten 2005 hade jag tänkt gå en grundkurs i lydnad med Othello, men tyvärr blev det så många anmäl­ningar så vi kom inte med. Eftersom ingen annan kurs verkade lockande bestämde jag mig för att prova på viltspår istället. Eftersom jag har en arbetskompis som är instruktör för SSRK Värmland, så anmälde jag oss till en nybörjarkurs i viltspår i Kristinehamn. Kursen bestod av en teoretisk genomgång följt av fem praktiska övningstillfällen, förlagda till A9:s skjutfält.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   - Matte, kan du bära den där äckliga klöven?

    Bild: Ulrica Samuelsson

 

 

 

 

 

 

Både jag och Othello tyckte det var jättekul så efter avslutad kurs anmälde vi oss till ett anlagsprov i Forshaga. Jag hade inte så stora förhoppningar eftersom det bara hade gått två dagar efter kursens slut (det var bråttom innan älgjakten började) och dessutom blåste det hårt och duggregnade. Men jag blev djupt imponerad av Othellos energi. Han jobbade verkligen stenhårt för att följa spåret och gav aldrig upp. Domaren tyckte att han var en otroligt lovande spårhund och i det allmänna omdömet stod att läsa:

”En hårt arbetande unghane som jobbar bra, föraren behöver dock lita mer på sin hund. Lycka till i nästa klass!” 

 

 

 

 

                                                                                             Den yngsta pinscher (10 mån) som klarat anlagsprovet!

 

 

Vi hade fått blodad tand och redan en månad efter anlagsprovet gick vi en fortsättningskurs. Den bestod av tre helger (spårläggning på lördagen och spårning på söndagen). Det blev tre intensiva helger med jobb 6-7 timmar varje dag. Förutom vårt eget spår hjälpte vi till att lägga ytterligare ett (jobbade alltid två och två) och vid spårningen skulle vi gå med och titta på minst två ekipage för att lära oss. Vi fick också pröva på riktigt eftersök genom rollspel, där en var jägare, en skytt och en hundförare. Otroligt lärorikt! Sista dagen fick vi gå ett komplett spår enligt öppen klass med skottprov och allt.

 

Men när kursen var slut var vi inne i mitten av november och vintern var i antågande, så jag beslöt att vänta till våren med start i öppen klass.

 

  Avslutning i fortsättningkursen. Othello (tvåa från höger) var den enda ”icke-jakthunden”.

  Bild: Ulrica Samuelsson

 

 

 

Tyvärr blev den vintern rekordlång, så när snön äntligen försvann i mitten av april så hade utställ­ningssäsongen redan börjat. Tiden ville inte räcka till för den träning som krävdes. Efter det följde en varm snustorr sommar, så spårning var inte att fundera på. Men i oktober drog vi igång igen tillsammans med Karin, som har Othellos mamma Meja och syster Olivia. I början av november var det så dags för start i öppen klass. Men det kändes inte som vi var riktigt säkra och mycket riktigt ”nollade” vi provet. Men skam den som ger sig. Vi tränade varannan dag i två veckor innan vi startade nästa gång. På sin 2-årsdag fick han så det efterlängtade 1:a priset! En vecka senare tog vi det andra samtidigt som mamma Meja tog sitt tredje och därmed blev vilt­spår­champion.

 

   Mor & son

 

 

 

 

 

 

 

Jag hade tänkt vänta till våren med att försöka ta det sista 1:a priset, men eftersom snön lyste med sin från­varo så var det ju bara att köra på. Tre dagar senare startade vi på samma plats och för samma domare som vid första provet – och misslyckades igen. Othello betedde sig mycket konstigt båda gångerna så med facit i hand skulle vi nog provat på ett annat ställe. Helgen efter gjorde vi det och championatet var i hamn! I omdömet skrev domaren:

”Othello är en energisk och spårmedveten hund som hela tiden jobbar i sitt spår. Han löser dagens uppgift på ett utmärkt sätt. Grattis till championatet!”

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                               Målgång efter det tredje 1:a-priset    

 

 

                                               

 

 

 

 

För den som vill veta mer om viltspår så kan jag rekommendera Eva Brunströms artikel på rasklubbens hemsida. Mycket bra!

 

 

Här kan du se Othellos resultat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Svensk Viltspårchampion 2006-12-03

 

 

Tillbaka