Fakta               Familj               Avkommor               Utställningar               Viltspår

 

 

Viltspår

 

 

 

Cazino gick sitt första spår knappt 3 månader gammal. Ett ca 30 m långt spår i skogsterräng utan liggtid. Han nosade av upptaget ordentligt och tog sen upp spåret helt på egen hand. Han jobbade väldigt noggrant, tuggade lite på en pinne med blod på och fortsatte sen sitt arbete. Svansen gick hela tiden trots den nya konstiga doften och han var mäkta stolt när han hittade klöven.

 

 

 

Han fick gå ytterligare ett kortkort spår med en rundad vinkel vid ca 4 månaders ålder. Sen blev det tyvärr inga spår lagda under sommaren. Nästa gång var i slutet av augusti, då han var ca 7½ månad gammal, två korta u-spår utan bloduppehåll. Han var fortfarande väldigt noggrann och gick sakta men säkert. Klöven var han måttligt intresserad av (ville inte ta i den) men markerade ordentligt. Några veckor senare blev det ett 100 m- spår med 3 vinklar och ett bloduppehåll – inga problem. Vid 9 månader blev det ytterligare två spår, nu ca 300-400 m med fyra vinklar och bloduppehåll. Farten hade nu ökat något, bloduppehållet reagerade han inte för, däremot ringade han ibland i vinklarna.

 

Vid 9½ månad tyckte jag det var dags att testa med ett anlagsprov. Vi anmälde till SSRK i Värmland och passade på att gå ett öppenklasspår med Othello. Vi fick sällskap med familjen Hjerpe som hade anmält Tilda. Det hade varit flera minusgrader under ett par dagar och marken var frusen – detta var något nytt för Cazino. Othello var först ut. Han hade inte gått ett långt spår sedan KM i Vänersborg och det riktigt syntes hur kul han tyckte det var. Vid ett tillfälle gick han av spåret, stannade och vädrade (förmodligen vilt) men fortsatte sen i det rätta spåret och avslutade mycket säkert. Det är bara att konstatera att han nog inte ska gå för ofta för då blir han lite nonchalant. Precis som med utställning…

 

Sen var det Tildas tur. Hon är säkerheten själv och kunde som vanligt kamma hem en klockren 1:a och belönades återigen med ett HP. Den enda pinschern hittills med två HP. Stort grattis Inger! Ni är fantastiska.

 

Sen var det dags för Lilleman. Det kändes allt lite pirrigt. Han har ju inte precis erfarenheten av luta sig tillbaka mot. Det var också det första spåret som inte jag eller Gert lagt och dessutom på ett helt annat underlag än han tidigare gått. Han började väldigt försiktigt, stannade ibland och tittade förvånat på mig och på den envisa människa som följde efter oss. Men allteftersom tog han för sig mer och mer och tog ut svängarna ganska friskt i ringningarna, varefter han utan tvekan tog upp rätt spår. Sista delen gick riktigt fort och utan tvekan. Han följde spåret hela tiden och tog sista vinkeln direkt. Klöven ringade han väldigt snabbt och blev jätteglad för allt beröm. Domaren tyckte att han jobbade sig in i spåret på imponerande sätt trots sin unga ålder och spådde honom en ljus framtid inom viltspåret. Jättekul!

 

Cazino är nu den yngsta pinschern i Sverige som klarat anlagsprovet (9½ mån), den näst yngste är Othello (10½ mån). Det du Claes…

 

Här kan du se Cazinos tävlingsresultat.

 

Far & son

 

Svensk Viltspårchampion 2009-09-24

 

Tillbaka